Защо косата седеют при младите: основни причини

By | 23.05.2018

Много се занимават с въпроса, от какво се появяват сива коса на младите момичета? Пигмент на косъма. Меланинът се формира от специални клетки, наречени меланоцити.

Често човек се чуди, защо се появяват сива коса в ранна възраст какви смущения в организма могат да доведат до това явление. За разбирането на този въпрос заслужава да се помисли, а всъщност се формира боядисване на косата у човека.

Защо косата седеют при младите: основни причини

Много се занимават с въпроса, от какво се появяват сива коса на младите момичета?

Пигмент на косъма

Защо косата седеют при младите: основни причини

Меланинът се формира от специални клетки, наречени меланоцити.

Когато човек се намира в зародышевом състояние, след което го волосики са изцяло бял цвят. Вашия естествен цвят, те придобиват постепенно до раждането и в процеса на младенческого растеж. Всичко зависи от това какъв тип пигмент меланин, заложен в неговия организъм

Цвят рошава коса, която ще получи човек в резултат на това зависи от вида меланин, го

обема и разпределение в корените или в средния слой. От косата на човека може да бъде само два вида пигменти:

ПигментФормаПромяна
Эумеланин, тъмен пигмент.Пелети леко продълговата форма.Черен пигмент, няколко нюанса на кафяв пигмент.
Феомеланин, светъл пигмент.Гранули с различна големина под формата на продълговати елипси и сфери.Оранжев и класически жълт цвят пигмент.

Те създават различни комбинации, в резултат на което се получава достатъчно широка гама от цветове рошава коса.

Процеса на формиране на цветове

Различна комбинация от тъмни и светли пигменти дават в резултат на широка гама оцветяване рошава коса.

Меланоцитите, клетките, от които се състои меланин, обикновено се натрупват в кожата на главата в фоликулите, от които косата расте. Помислете, как се случва процесът на растеж:

ФазаПродължителностКаква е
Анаген.2 – 7 години.Най-активна от всички фази, в нея обикновено се намира на 80-85 % на космения покривка.
Катагенна.10 – 20 дни.Е преходен етап, по време на който спира растежа на косата.
Телогенна.100 дни.Разрушаването на фибри, обикновено до 10 – 15 % на космения покривка на човека се намират в тази фаза.

В процеса на растеж на клетките, които съдържат кератин, и дума въвеждане на пигмент, меланин. А кератин, както и този протеин, от който се състои косата. Така през фаза на анагена, пигмента се инжектира в кератин всеки косъмчета, което им придава си цвят и оттенък.

Нарушение на хормонални процеси в организма води до това, че голяма част от кичура коса навлиза в етап на телогена, ето и отговорът на въпроса, защо седеют косата в ранна възраст. Те просто остаряват, а причините за такова ранно тяхното стареене може да бъде в изобилие. (Вж. също и статия за Оцветяването на косата: функции .)

Причините за появата на ранната седины

Защо косата седеют при младите: основни причини

Една от причините за това, от което седеют косата при млади, могат да бъдат предразположени към това явление на генетичния ниво.

Помислете върху причините на този феномен по-подробно.

Причина за катастрофиКаква е
Предразположение за генетично ниво.Генетично предразположение, при което някои от клетките на организма губят активност вече в ранните си години.
Нарушения хормонален характер.Хормонални смущения се различават по това, че водят до често необратими последици, една от които е ранното побеляване, ето и един от отговорите на въпроса, защо седеют косата при млади.
На околната среда.Този фактор често може да оказва негативно влияние върху състоянието на косата. Различни вредни лъчения, нивата на замърсяване на въздуха и други фактори често води до нарушения в развитието на необходимото количество меланин.
Чести стрес, неврози, преживявания.При стрессовом в състояние да изпомпва адреналин в големи количества, който разрушава връзката между клетките на косата и меланин …. В резултат на чести стрес косата губи цвета си.
Безбелковые диета в храненето на човека.В резултат на тези диети тялото човек се лишава от важна вещества – тирозин, без него косата бързо седеют.
Липсата в храната на дневна храна разнообразие, достатъчно зеленчуци и плодове, риба и месо, ядки и зърнени култури.Недостиг в организма на витамини и микроелементи, които са отговорни за здравето на косата покривка, води до появата на сива коса по-ранна възраст.
Влияние на продължителни хронични заболявания.Заболяване на черния дроб и бъбреците, стомашно-чревния тракт, анемия, атеросклероза, заболявания на щитовидната жлеза също дават отговор на въпроса, защо се появяват сива коса по-млади мъже.
Влиянието на кожни заболявания и костно-мускулните тъканиПри тези заболявания неминуемо нарушени притока на кръв, което може да доведе до значително намаляване на активността на клетките, от които се състоят космените луковици.
Зависимост от цвета на косата.Хората с руса коса седеют по-рано, отколкото темноволосые.
Твърде много излагане на ултравиолетови лъчи.Честото намиране на слънце, без на убора също води до ранно поседению.

Важно. Сива коса може да се появи дори при деца.
Например, при новороденото, ако майката на по-късен срок на бременността е домакин на левомицетин.

Профилактика

Защо косата седеют при младите: основни причини

На снимката е показан в началото седина на детето.

Ако седина започват да се появяват в резултат на това, че вие се движите по грешен начин на живот, то този въпрос може да се коригира:

  1. откажете се от прекомерна употреба на алкохол ;
  2. откажете се от пушенето ;
  3. водете активен начин на живот ;
  4. включете в диетата бобови растения, риба, ядки, кисломолочную продукти и морски дарове .

Важно. В случай на поява на седины в ранна възраст е необходимо да се консултирате с лекар, явяване на необходимите кръвни тестове, проверка на състоянието на щитовидната жлеза, ендокринната система и имунитета.
Трябва да се изключат опасните болести, които могат да доведат до това състояние.

Резюме

Защо косата седеют при младите: основни причини

Седина може да се появи по причини наследствено, и придобито характер.

Има много причини, поради които се намалява активната жизнена дейност на клетките, които отговарят за пигмента в космения покривка. Надяваме се, че материалите и видео в тази статия ще ви помогнат да се решат тези причини.

Ако искате да благодаря, добави усъвършенстване или възражение, задайте въпрос от автора – добавете мнение!

Related Post

Възможно ли е да пускам на сива коса на главата си... Появата на седины в древността олицетворялось с мъдрост и жизнен опит. Времената се промениха, и притежателите на "сребро" в косите си, се опитват по-...
Как една жена да се отърве от седины в домашни усл... Сива коса – това е проблем, причинени от преждевременна загуба на коса цветовия пигмент. Стремеж към бързо да се отървем от седины е естествено желан...
Как да нарисува седину на светли косата... В живота на всяка жена рано или късно идва момент, когато в едно далеч не е красива сутрин тя открива у себе си, на главата си за първи прошарена кос...