Защо се появяват сива коса? Причините за появата на седины

By | 23.05.2018

На представителите на европеоидной раса сива коса средно появяват в тридесет и пет години. 3 Защо трябва да се отървете от побеляване на косата? Три причини за появата на седины. Защо се появяват сива коса?

На представителите на европеоидной раса сива коса средно появяват в тридесет и пет години. При азиатците – на четиридесет и две години, майнерс – за петдесет години. Самите устойчиви на седине се считат за косата индианците. При тях промяна на цвета се случва на възраст над седемдесет.

Цвят на човешки косъм определят два пигмент: червеникава на цвят и по-тъмен, почти черен цвят. Комбинацията от тези две пигменти и дава индивидуален цвят. Разпределение на пигментация неравномерно по цялата маса на косата. Този факт се обяснява с естествени преходи цветове на косата небоядисани.

Цвят на косата зависи и от генетични и ендокринни фактори. Именно наследствен фактор определя количеството и качеството на произвеждани пигменти, както и на броя на меланоцитите: клетки, които са отговорни за тяхната синтеза. Меланоцитите се намират в космените фоликули и боядисани коса като го растеж. С възрастта клетъчната активност намалява, намалява и нивото на синтезируемых пигменти.

По отношение на израстването на човека в допълнение към намаляване на броя на пигменти се променя структурата на косъма. Има повече въздушни мехурчета, които и правят косата по-светла. Прекъснато ензими, расщепляющих водороден прекис. Увеличаване на обема на водороден също води до промяна в цвета на косата. Структурата на косъма може да се променя под въздействието на други вътрешни фактори, например поради проблеми с ендокринната система.

Седина може да се появи не само в по-напреднала възраст, но и при млади хора, тийнейджъри и дори на новородени деца. При мъжете седина се появява на десет години по-рано в средния, отколкото при жените.

Три причини за появата на седины

Защо се появяват сива коса? И така, ако Сте открили сива коса – причините за това могат да бъдат следните:

  • проблеми със здравето;
  • грешен начин на живот;
  • наследствен фактор.

1) Наследственост. Заслужава да се постараем да си спомня на каква възраст се появява първата седина от близки и далечни роднини. Това е напълно възможно, че Вашата началото на седина – изобщо не е признак на постоянен стрес, а само проява на наследствеността. Намаляване на нивото на пигменти програмиран в тялото в определен момент, и в точното време, механизмът се задейства, като по часовник. Боя за коса безполезно – обикновено излагане на химически вещества, още повече отслабва волосяную структура и ускорява процеса.Наследствеността може да бъде причина за появата на седины и двадесет години, и дори и при съвсем малки деца.

Болест, свързана с нарушение на производство на пигменти и передающаяся по наследство, се нарича альбинизмом. От липсата на пигмент страда не само на косата и цвета на кожата, но и обнадеждаващ и пигментная обвивка на окото. Не трябва да се бърка ранна седину, проявена обесцвечиванием коса, и альбинизм, често сопровождающийся тежки нарушения на зрението и на други системи на организма.
Защо се появяват сива коса? Причините за появата на седины
2) Грешен начин на живот. Пушенето, алкохолът, чести стрес, физическа (липса на физическо натоварване), гиповитаминозы, хронична липса на сън отразява върху състоянието на косата ни. Никотин, алкохол и липса на физическа активност намаляват притока на кръв към космените фоликули. Стрес и безсънни нощи да изтощи нервната система, нарушаване на регуляцию производство на пигменти. Гиповитаминозы и недостиг на минерали и се отразява негативно на активността на меланоцитите.

Този фактор може да се проверят и трябва. Правилното хранене, компетентни грижи за косата и появата седины може да помогне да се избегне по-нататъшното му разпространение. Достатъчно е да включите в диетата си бобови растения, ядки, риба и морски дарове, кисломолочную продукти. Може да се консумира курсове, специални витамини за нокти, коса и кожа. Съставът им е насочен към възстановяване на структурата и на естествения цвят на косата.

3) Проблеми със здравето. Най-често това е заболяване на ендокринната система (сред тях на първо място заболяване на щитовидната жлеза). Обърнете се към эндокринологу, направете кръвни изследвания за нивото на хормоните и ултразвуково сканиране на щитовидната жлеза. Също така в началото седина може да бъде причинено от анемиями различен вид, диабет, проблеми с храносмилателни тракт (най-често с черния дроб). Младите момичета при поява на седины трябва да се има предвид, че побеляване е причина за хормонална дисфункция. В този случай трябва да посетите гинеколог и ендокринолог.

Има заболявания, възникнали на генетично ниво и са придружени от поседением. Например, на витилиго (бели петна по кожата и седина), нейрофиброматоз (ранното побеляване, деформация на костите). Такива сериозни заболявания трябва да се лекуват под контрола на специалист. Трябва да се помни, че ранното побеляване, побеляване на отделните направления на косата, бързото разпространение на седины може да е следствие от опасни заболявания. В такъв случай се бавите с посещението на лекар, значи да извърши престъпление против собствения си живот.

Как да се отървем от белите коси

Защо се появяват сива коса? Причините за появата на седины И така, чрез намиране, защо се появяват сива коса, може да се пристъпи към лечение седины или поне за предотвратяване на развитието на процеса. Какви средства може да се използва срещу побеляване на косата?

Най-ефективен в момента начин за възстановяване на цветовете побеляване на косата призната мезотерапия. С помощта на фини игли се произвеждат инжектиране на специални разтвори в кожата на главата. В състава на лекарствени разтвори включва витамини (предимно от група В), хранителни вещества, предшественици на меланин, който гарантира, цвят на косата, никотинова киселина. Единственият минус на процедурата – тя действа само в отглеждане на косата. Възстановяване на вече сива коса не е възможно, те могат да бъдат остричь, или се боядисват.

Освен въздействието на цвета на косата, мезотерапия оказва влияние върху тяхната структура. Подобряване на притока на кръв в кожата на главата, подобно лечение прави косата по-гъста, блестяща, здрава, ги възпира косъм и изтъняване.

Допълнително към мезотерапия на кожна покривка се нанасят специални мазила (с цинк, желязо). Лечението е най-ефективно тогава, когато причините за ранно поседения са обменни нарушения, въздействието на външни вредни фактори.

Обикновено курсът на лечение е осем-десет процедури. Манипулация се извършва веднъж в седмицата и отнема около час време. Понася лесно. Проблеми могат да възникнат в случай на наличие на алергия към съставките на разтвори (много често на витамини от група В). Други противопоказания няма.

Защо трябва да се отървете от побеляване на косата?

Ако Имате някакви сива коса – лечение им е необходимо. В това има четири причини:

  1. Загуба на привлекателността на външен вид. Особено остър е проблемът при жени и при хора, които по естеството на занимания трябва да общуват с много хора. Същото се отнася и за бизнесмени.
  2. Оцветяване на косата дава краткосрочен ефект и увеличава прогресията на седины, като косата е тънка и чуплива.
  3. Диагностика седины може да разкрие и други сериозни проблеми със здравето.
  4. Седина – първият външен признак за стареене. Премахване на седины помага за подмладяване на цялото тяло.

Естествения цвят и красота на Вашата коса!

Related Post

Възможно ли е да пускам на сива коса на главата си... Появата на седины в древността олицетворялось с мъдрост и жизнен опит. Времената се промениха, и притежателите на "сребро" в косите си, се опитват по-...
Как една жена да се отърве от седины в домашни усл... Сива коса – това е проблем, причинени от преждевременна загуба на коса цветовия пигмент. Стремеж към бързо да се отървем от седины е естествено желан...
Как да нарисува седину на светли косата... В живота на всяка жена рано или късно идва момент, когато в едно далеч не е красива сутрин тя открива у себе си, на главата си за първи прошарена кос...