Възстановяване на косата след химиотерапия: защо пада косата е и расте, когато нова

By | 26.03.2018

Обикновено косата пада 2-3 седмици след началото на курса на химиотерапия. Евгения Игоревна – експерт сайт Gid. M записи, Колко държи на амфетамин в кръвта и как да го изведе от организма?

Обикновено косата пада 2-3 седмици след началото на курса на химиотерапия. Евгения Игоревна – експерт сайт Gid. M записи, Колко държи на амфетамин в кръвта и как да го изведе от организма?

Когато се диагностицира рак – това е страшно. Но, за щастие, много видове рак безопасно да се лекуват с помощта на противоракови лекарства.

Често химиотерапия буквално спасява живота на пациентите. Тази техника предполага системно въвеждане или приемане таблетированных токсични лекарства, притежаващи антитуморни активност и автомобили residually голям списък от нежелани реакции.

Най-често от химиотерапевтического лечение страдат косата пациенти.

Винаги ли косата пада след химиотерапия?

В процеса на лечение се случва унищожаване не само завишени, но и на здрави клетъчни структури, което обяснява наличието на такова голямо количество странични реакции.

Колко силно ще бъдат засегнати от косата след лечението зависи от вида на прилагания химиотерапията лекарства .

Специалистите са разделени и противоракови лекарства от няколко групи, условно классифицирующихся в съответствие с цвят.

 • Червена химиотерапията се счита за най-мощният и включва прилагането на медикаменти антациклиновой група, с червен цвят. След този вид химиотерапевтического лечение на косата пада почти веднага и напълно.
 • Жълт химиотерапия – по-лека процедура, която предполага използването на лекарства като Метотрексат, Циклофосфамида или Флуороурацил. Косата е също пада, но не веднага и не така интензивно, както при червена.

Например, при използване на Taxol плешивостта настъпва почти веднага, въвеждането на Адриамицина започва да се отрази негативно на линията покривка на главата си около третата седмица от лечението, както Цитоксан причинява само изтъняване на структурата на косата, а тяхната загуба леко. Така че далеч не всички противоракови лекарства предизвикват мащабна загуба на космения покривка.

Кога започва оплешивяването?

Възстановяване на косата след химиотерапия: защо пада косата е и расте, когато нова Алопеция може да започне веднага след първата химиотерапевтической процедура, а може да се прояви и по време на третата седмица.

Има и такива лекарства, при използването на които оплешивяване и изобщо не идва.

Много химиотерапевтические средства от последно поколение не предизвикват такива проблеми, след употреба косата е ако и пада, това е само частично, което остава незабележимо за околните.

Обикновено шевелюра безопасно се запазва при използване на средства таргетной терапия. Тези лекарства въздействат на органични структури избирателно, без това да повлияе на космените фоликули.

Също алопеция липсва при лечение на костни метастази, хормонална терапия и прилагането на медикаменти като Деносумаба или бесфосфанатов.

Поне за жените, косопад и се смята за тази трагедия, след химиотерапия – това е нормално. Като цяло косата може да падне веднага, но в повечето случаи това се случва в рамките на 2-3 седмици.

Какво да направя, ако при химия започна загуба?

Лекарите препоръчват на пациентите още при първите признаци на загуба на кратко отрежа косата. Това ще помогне да се избегнат такива неприятни картини, като отпадъци от коса в ръце след поредната химиотерапевтического сесия. Освен това, след края на лечението на косата ще започнат да растат гъсто и равномерно.

Напълно погрешно увещаване или да изиска от лекаря, той да назначава химиотерапия, лекарства, по-малко агресивни по отношение на космения покривка. Това е категорично невъзможно.

Косата след това отново да растат, като по-дебел и по-здрави, отколкото по-рано. А ето и използване на щадящи противоракови лекарства може да не даде желания терапевтичен ефект, а шеги с тумори – нещо опасно.

В някои клиники имат услуга за предотвратяване на загуба. Нейната същност е, че пациента е на главата по време на химиотерапия побира подобие на шлем със слой от охлаждащ гел.

Кръвоснабдяването на космените фоликули при охлаждане намалява, което намалява отрицателното въздействие на наркотици. Космените клетки при химиотерапия умира по-малко, така и степента на загуба на матката.

В края на химиотерапевтического сеанс пациентът трябва да останете в този шлем не по-малко от половин час. Ефективността на подобна процедура е около 60-70%.

Има и специални препарати за предотвратяване на тези проблеми. Например, лекарство Миноксидил. Това е средство за първоначално се градеше като противогипертензивного на наркотици, но по време на тестове обнаружился и другата му баба.

Препаратът се втрива в кожата на главата. Но той има доста странични реакции, а и струва доста скъпо.

Възобновяеми ли нови?

Нови косата да се възстанови винаги, въпреки че норматива за броя на пациентите има алопеция необратима. Свързано е с прекалено продължителна химиотерапия. В останалите случаи, за растежа на косата с течение на времето возобновлялся с нова сила.

При някои пациенти вече в хода на лечение започват да растат нови vellus волосики, които с течение на времето, обрасъл в гъста шевелюру.

Токсини от лекарства потискат и космените фоликули, но когато въвеждането на противоракови лекарства се прекратява, ще им постепенно възстановяване. Съответно и косата, също започват да растат.

Така че не си струва особено да се тревожите по този въпрос. Във всичко трябва да се търси положителната страна, защото косопад има и приятни моменти, особено за жените, тъй като косата първоначално ще падат не само по главата, но и в слабините, пубиса, крака и мишници, че временно решава проблема на нежелана растителност върху тялото.

След известно време, започва да расте нов косата е?

Възстановяване на косата след химиотерапия: защо пада косата е и расте, когато нова Кожата и космените воалите винаги първи реагират на органичната пречистено. Когато ще се проведе токсичен ефект, косата ще започне да расте със същата интензивност.

Въпреки че на практика жените посочват, че след подобно лечение ги отново отглеждани шевелюра е станал значително по-дебел.

Растежа на косата на скалпа след химиотерапевтического на лечението обикновено започва с момента, когато всички токсични вещества, които попадат в тъканите, при химиотерапия, както и продукти тумор раздялата накрая да излязат от организма.

Обикновено за пълно възстановяване на косата нужда от половин година.

Освен това, при много жени вместо обичайните директни и твърди косата започна да расте меки къдрици. Така че загубата на коса вследствие на химиотерапия – временна и обратима реакция. Само трябва да се изчака.

Как да възстановите косата след химиотерапия?

За да ускори възстановяването на космения покривка, трябва да започнете правилно да се грижим за кожата на главата е вече по време на химиотерапевтического лечение.

 1. Измиване на главата трябва да е само топла, а не гореща вода и бебешки шампоан;
 2. Трябва да се откаже от фенов, плоек, завивающих машата и утюжков, тъй като волосяная структура и без това отслабена, а тези уреди само ще усилят щети;
 3. За закрепване на косата най-добре да използвате мека лента, а не здраво венеца, иначе повреждающий фактор се увеличава;
 4. По-добре вържете къдрици массажкой или гребен с редки зъби, и действия трябва да бъде чист и бережными;
 5. Откажете се от кос, най-добре е да събира косата си на свободно прекалиха конска опашка или изобщо подстричься;
 6. Изберете козметика за коса, единствено с натурални компоненти, укрепляющими и питающими волосяную структура;
 7. Откажете се от използването на сатинового или копринен материал, за да не се излага на косата действие на статичен заряд.

Задължително говорете с онкологом, какви лекарства може да приемате. За възстановяване на косата се препоръчва да се вземат сорбенти и витаминни комплекси.

След химиотерапевтического курс добре почиства организма от токсини процедури мембранна лекарствени продукти. Общо правят 2-3 процедури с 5-6-дневен интервал, след което ноктите и косата започва да расте.

И възстановяване рошава коса поспособствуют и дейности:

 • Да се ускори началото на растежа на косата е възможно с помощта на масаж на главата, който може да се направи само при пълна алопеция, в противен случай има риск от загуба на останалите косми. Главата се масажира от областта на челото към времеви пояс и назад. Силно натискане на кожата, не е нужно, достатъчно лека розоватости.
 • Допълнителен положителен ефект ще окажат маски с масла. Използването на масло като репейного, крапивного, грозде, зърнастец морето или зехтин, може да се постигне допълнително подхранване на кожата на скалпа витамини. За засилване на ефекта, препоръчително е да се комбинират ги с масла от иланг-иланг, жасмин или роза.

Възможно ли е краситься?

Възстановяване на косата след химиотерапия: защо пада косата е и расте, когато нова Боя за коса след химиотерапия категорично не се препоръчва.

Шевелюра и толкова засегнати от токсичното въздействие на лекарства, и тук, и агресивно влияние на боя добавя негативен ефект.

Ако има спешна нужда от боядисване, то е препоръчително да се използват само естествени бои (без химични съставки). Да, те ще стоят не толкова дълго, но и къдрици не са толкова силно засегнати.

Ако решението за боядисване на всички е прието, по-добре да го направите преди химиотерапевтического лечение за около седмица. Отново покраситься може след седмици след края на курса.

Ако оцветяване ще се проведе на кабинковия капитана, а след това му задължително се уведомява за това, че сте подложени на лечение, да той не е използвал в работата на агресивни методи.

Практиката показва, че в повечето случаи се избегне алопеция след химиотерапия не успява. Така че пациентите, особено на жените, се препоръчва предварително морално и психически се настроите на загуба на коса, а по-добре кратко подстричься още преди химиотерапия.

Косата е задължително да растат, трябва просто да изчакате. При такова агресивно лечение има по-тежки странични реакции, а косата – това са само по-малката от злините. Важното е, да победи рака, а за постигането на тази цел всички средства са добри.