Сива коса в ранна възраст – причините поседения при мъже и жени на 20, 25 и 30 години

By | 23.05.2018

Но ако се образуват сиви косми в ранна възраст, си струва сериозно да се замислим за здравето си. Фактори на риска. Защо се появяват сива коса в ранна възраст? Уви, една-единствена причина на този феномен лекари все още не са открити.

В среда трихологов се смята за норма, ако лесна проседь се появява след тридесет години. Това е напълно естествен процес, свързан с постепенното застаряване на организма. Но ако се образуват сиви косми в ранна възраст, си струва сериозно да се замислим за здравето си. Научно доказано е, че светла шевелюра обесцвечивается по-късно, отколкото на тъмно. Но брюнеты стават сребристи кичури много по-бавно, отколкото блондины.

Механизъм нарушения

Сива коса в ранна възраст – причините поседения при мъже и жени на 20, 25 и 30 години Седину условно се разделят на три основни вида. Първият е свързан с естественото стареене на организма (физиологичен разтвор). Вторият тип се появява в ранна възраст (в началото на седина), а трети –вроден (лейкотрихия), който се характеризира с липсата на меланин в организма. Последният вариант може да се срещне дори при дете или юноша.

Механизмът на появата на седины всички видове идентичен. Побеляване идва поради нарушаване функционирането или смърт на клетки-меланоцити. Те са разположени в базальном слой на епидермиса и частично в космените луковици и са отговорни за производството на пигмента меланин, окрашивающего шевелюру.

На работа пигментообразующих клетки, влияе продуцирование на хормони на щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези, медиаторами на симпатиковата нервна система.

Рискови фактори

Защо се появяват сива коса в ранна възраст? Уви, една-единствена причина на този феномен лекари все още не са открити. Въпреки това са идентифицирани предрасполагающие фактори, от които може да зависи от състоянието и цвета на главата на косата.

Преждевременно да загубят пигмента направления могат в такива случаи:

 1. Хронични и остри заболявания. Заболяване на храносмилателната система, бъбреците, кръвоносната и сърдечно-съдовата система, вирусни инфекции и недостиг на витамин може да доведе до нарушаване на обменните процеси в организма и началото на седине при мъже или жени.
 2. Натоварвания. Постоянното нервно напрежение, умора на работното място, твърде големи умствени натоварвания водят до появата на сива коса на 20 години, а след това и по-рано.
 3. Автоимунно заболяване. Явно неадекватни иммунным отговор на организма на собствени клетки. В някои случаи маланоциты могат да се възприемат като чужди на тялото, а оттам – уничтожаться.
 4. Сива коса в ранна възраст – причините поседения при мъже и жени на 20, 25 и 30 годиниХормонални смущения. Това е най-често срещаният фактор, който може рано поседеть направления. Най-често се среща при жените.
 5. Нерационалното хранене. Различни диети, употребата на вредни храни и недостиг на полезни компоненти в храната води до витаминному глад на организма. Без определени вещества пигментообразующие клетки просто не може да функционира пълноценно.
 6. Генетично предразположение. Ако вашите роднини седина започват да се появяват в ранна възраст, това е вероятно, че вие също ще откриете сребристи косъмчета достатъчно рано. Цвят рошава коса, заложен в генетичния код, и да го промени е невъзможно. Дори и тийнейджърите страдат от това нарушение.
 7. Злоупотреба със слънчеви бани. При продължително излагане на ултравиолетови лъчи коса могат да губи своя естествен пигмент.

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и прием на наркотични вещества и води до нарушаване на обменните процеси в организма. Това може да доведе до загуба на меланоцитами способността да абсорбира полезни компоненти.

Начини за решаване на

Разберете, защо седеет шевелюра, и как да се спре това явление, може да трихолог – лекар, който се занимава с проучване на проблемите на косата и тяхното лечение.

За начало ви ще бъде възложено цялостно проучване и спектрален анализ рошава коса. Също така може да се наложи консултация с други специалисти: ендокринолог, кардиолог, гастроентеролог.

Само след пълна проверка се назначава подходяща терапия. Тя може да включва хормонални средства, поливитаминни комплекси и препарати за лечение на остри или хронични заболявания.

Също така д-р назначава бережный грижи за локонами и кожата на главата. Само един цялостен подход ще спре процеса и да се предотврати неговото по-нататъшно развитие.

Лекарствена терапия

Спиране на побеляване на косата в някои случаи позволява прилагането на хормонални препарати. Този вариант е терапията включва прием на средства, резервни елементи, които са в недостатъчно количество отделя тялото.

Също така може да бъде назначен прием на витамини, които засягат пигментообразующих клетки:

 • никотинова киселина;
 • витамини от група В;
 • олигоэлементов;
 • аминокиселини.

Добри резултати дава апаратна физиотерапия, плазмолифтинг, микроэлементарная мезотерапия и апаратна терапия. Във всеки отделен случай, лекарят назначава индивидуално лечение.

Оцветяване

Се прикрие с променен цвят на кичури е възможно само с помощта на оцветяване. Най-често този метод се използва при борба с сединой при жените.

При наличие на 30% сребрист направления за подобряване на ситуацията ще мелирование. Ако ги повече от амониев трайна боя за покриване на цялата рошава коса.

Сива коса в ранна възраст – причините поседения при мъже и жени на 20, 25 и 30 години Най-добре да отидете в салон за оцветяване. Капитанът изберат най-подходящия грим и цвят, който ще ви позволи да скриете проблема. Вариант прилагането на естествени оцветители, но само, ако седина не надвишава 50%.

Народни методи

Забави процеса на промяна на цвета на направления и да ги дарите бережный грижи ще позволят на рецепти от народната медицина.

В домашни условия се готви подхранващи маски и тоници съвсем не е трудно, за това ще ви трябват прости и достъпни продукти. Напитать къдрици полезни елементи, ще ви помогне отвара от лайка, дъбови кори, коприва, невен.

Полезни и ще маска от кисело мляко, мед, витамини, аптеки. Не забравяйте за прием на полезни продукти вътре. Сок от магданоз, целина и кайсия, ще се предотврати промяна на цвета кичура коса, подхранва ги с ценни вещества, ще твърдост, сила и блясък.

Предотвратяване на проблеми

Много по-лесно да се предотврати седину, да я отстранят. За това трябва изцяло да преосмислят начина си на живот и да се внесат в него, някои корекции.

Специалисти твърдят, че промяна в цвета на направления ще предупредим следните мерки:

 1. Сива коса в ранна възраст – причините поседения при мъже и жени на 20, 25 и 30 годиниПремахване на стреса. Пренапрежение на нервната система, оказва своето влияние не само на косата, но и на целия организъм. Старайте се по-малко да се тревожите, да се запази за дълги години здраве и младост.
 2. Правилното хранене. Момичета често се увличат по диети, които могат да се отрази зле на външния вид и здравето. Старайте се, че храната винаги е била белтъчната храна, пресни билки, зеленчуци и плодове.
 3. Отказ от вредни навици. Пушенето и пиенето на алкохол ускорява процесите на стареене. Ако искате да косми не са седели дълго, водете здравословен начин на живот.
 4. Спорт. Умерена физическа активност подобрява здравето на организма и красота. Посещавайте фитнес, басейн, изучавайте танци или йога. Всичко това ще предупреди ранна седину и много други нарушения.
 5. Правилната грижа за косата. За косата малко редовно измиване, те се нуждаят от постоянно презареждане полезни компоненти. Използвайте маски, натурални ополаскивателями, изберете качествена козметика. Всичко това ще предупреди ранна седину.

Избегнете повреда на косата позволява пълен или поне частичен отказ от горещо полагане, прилагането на термозащитных козметични средства, премахване на контакт на главата на косата от хлорирана вода.

Правим заключения

Побеляване на косата – това е физиологична норма. Ако обаче това е процес започва по-рано от 30 години, човек трябва да се замисля за състоянието на организма.

Не е задължително да причини на даденото нарушение са сериозни заболявания, но на лекар все пак, трябва да се свържете незабавно. Има много методи за отстраняване на проблеми, които можете да използвате.

Автор на статията: Даша Пащенко

Отзиви, коментари и дискусии

Related Post

Възможно ли е да пускам на сива коса на главата си... Появата на седины в древността олицетворялось с мъдрост и жизнен опит. Времената се промениха, и притежателите на "сребро" в косите си, се опитват по-...
Как една жена да се отърве от седины в домашни усл... Сива коса – това е проблем, причинени от преждевременна загуба на коса цветовия пигмент. Стремеж към бързо да се отървем от седины е естествено желан...
Как да нарисува седину на светли косата... В живота на всяка жена рано или късно идва момент, когато в едно далеч не е красива сутрин тя открива у себе си, на главата си за първи прошарена кос...