Прошарена коса при детето: тийнейджър в 15-16 години, при деца на 5 години и млад, грудничка, причините, какво означава това, защо седеют

By | 23.05.2018

Причините за появата на седины. За да се разбере защо се появяват сива коса при децата, важно е да решат как започва седина. Сам по себе си цветът на косата се определя от наличието на пигмент в своята структура — меланин.

Сива коса в зряла възраст се смятат за норма. Като правило, този процес започва към 30-40 години и бързо се развива и в напреднала възраст. Но се случва и така, че прошарена коса при детето се появява по-рано е поставен време. Какво да направите в такава ситуация, заслужава ли си да се тревожи по този въпрос и винаги ли трябва да се обърнат към лекар за консултация?

Причините за появата на седины

За да се разбере защо се появяват сива коса при децата, важно е да решат как започва седина. Сам по себе си цветът на косата се определя от наличието на пигмент в своята структура — меланин. Неговият синтез се провежда под действието на хипофизата, на половите хормони и хормоните на щитовидната жлеза. Важно е тук и активността на медиатори на симпатиковата нервна система.

Прошарена коса при детето: тийнейджър в 15-16 години, при деца на 5 години и млад, грудничка, причините, какво означава това, защо седеют

Видове меланин:

 • эумеланин (предопределя и черно и тъмно кафяво цвят направления);
 • феомеланин (нюанс къна);
 • оссимеланин (отговаря за светли къдрици);
 • триохромы (рыжина).

Всички тези компоненти пигменти се смесват и се задават оттенък шевелюре. Интензивността на цвета зависи от количеството меланин, които влизат в горната част на косъмчета.

Произведение на меланин се занимават с клетки меланоцити, които стартират работата си още преди раждането на човека. Производителността им пада до 30 години, и с всеки изминал 10-годишнината намалява с 10-20 на сто. Така, постепенно, седеют човешки къдрици.

Още една причина седеющих направления е природна изработване на линията на пръта на водороден прекис. Този компонент потъмнява, пигменти, намиращи се в структурата на косъмчета. Първоначално дейността на пероксид, се неутрализира по специален ензим — каталазой. Но с напредване на възрастта, количеството на каталаза намалява и седина се увеличава.

Това са естествени процеси възрастова промяна на цвета на човешката рошава коса. Но ако този процес започва по-рано и да се появи при дете сива коса, това означава, че трябва да намерите причините за подобно явление.

При грудничка

Прошарена коса при детето: тийнейджър в 15-16 години, при деца на 5 години и млад, грудничка, причините, какво означава това, защо седеют Сиви петна на главата на новороденото могат да се дължат на такива причини:

 • генетична расположенностью;
 • ако майка в по-късните срокове на бременността, рязане курс на антибиотици (активна съставка — хлорамфеникол);
 • функция на разпределение на меланин. В този случай седина може да остане като през целия си живот, така и да изчезне с течение на времето;
 • наличието на сериозно заболяване.

Съвет. За да се изключат сериозни проблеми със здравето на дете, трябва да се обърнем към педиатър за съвет. Особено ако грудничка сива коса, много на едно място.

Сива направления на детето

Ако говорим за появата на седины деца на различна възраст, тя може да бъде причинено от много такива причини:

 • наследственост. Най-често срещаният фактор, определящ, защо бебето може да се появи и прошарена коса. И започва този процес в различни възрасти (за 5 години, така и през 16);
 • постоянни стресови ситуации или силен шокира;
 • генетични нарушения: витилиго, нейрофиброматозом;
 • недостатък на витамини и микроелементи. Особено важно е достатъчен прием на витамини В12, С, А, Д;
 • альбинизмом;
 • проблеми с имунната, на щитовидната жлеза, храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система;
 • курс химиотерапия.

При тийнейджърите

Прошарена коса при детето: тийнейджър в 15-16 години, при деца на 5 години и млад, грудничка, причините, какво означава това, защо седеют Появата на белесых парцели в шевелюре тийнейджър наречен фактори:

 • наследственост. Ако в семейството на родители и други роднини започна да побелява на възраст 15-16 години, то голяма е вероятността, че това може да се прояви и детето;
 • хормонални промени. Особено податливи на това момиче в пубертета (хормонална дисфункция);
 • други причини, за които беше казано по-горе.

Какво да не правим

Каквито и да са причините за появата на сива косми, те не могат да пускам или боя. В първия случай това не решава проблема и може да причини на детето болка. Във втория случай оцветяване състав е в състояние да навреди. Особено, ако причината за появата на сиви кичура коса е болест.

Лечение побеляване направления при деца може би тогава, когато става дума за наследственост.

Съвет

Ефективен, когато седина се появява вследствие на гиповитаминоза. Изпълнява поддерживающе-восстанавливающую функция в други случаи. Лекарства задължително трябва да съдържат фолиева и парааминобензойную (ПАБК) киселина. ПАБК (витамин 10) производство на фолиева киселина (витамин В9).

Моля, обърнете внимание! Фолиева киселина се предписва и с цел превенция на децата до три години. Лекарството се приема през 2-3 часа по 25-50 микрограма/24 часа.

Хранене

Прошарена коса при детето: тийнейджър в 15-16 години, при деца на 5 години и млад, грудничка, причините, какво означава това, защо седеют За възстановяване на цветни къдрици в диетата трябва да бъдат такива продукти: кайсии, зеле, череши, лук, къпини.

За да се предотврати появата на седины погрижете се за това, детето ви да ядете в достатъчно количество храни, съдържащи витамин 10: бъбреци, черен дроб, бирена мая, ядки, извара, ядки, ориз, картофи, яйчен жълтък, риба, моркови, магданоз, сирене.

Мезотерапия

Процедура, която е курс от инжекции в кожата на главата с съдържание на витамини и аминокиселини. Една сесия продължава в рамките на един час, броят на процедурите е около 10 минути. Назначава на децата във всяка възраст, с изключение на грудничков и новороденото. Да се прибегне до мезотерапия на стойност тогава, когато става дума за наличието на голямо количество седины.

Народна медицина

От неконвенционални средства за най-популярен е пиенето на сок от магданоз. Да вземат да тийнейджърите по 30 мл дневно. Помага в случаите, когато седина, причинени от недостиг на витамини.

Сива коса при децата могат да бъдат предизвикани от различни причини. Това се случва, те остават за цял живот, а понякога — изчезват. Някои родители се притесняват за това, а някои — създават от такъв характеристики на жар. Но какви емоции нито предизвикваше детска седина, трябва да се покаже на детето си педиатър.

Само опитен специалист може да види, колко сериозно появата на сива направления във всеки индивидуален случай. Може би бебето ще се нуждаят от помощта на дерматолог, невропатолога или ендокринолог, както и допълнителна проверка.

Във всеки случай, ако сте забелязали имате малко дете или тийнейджър сива коса, не изпадайте в паника преди време. Най-често това явление се дължи на индивидуални черти или наследственост. И в повечето случаи се счита за просто козметични отличие, а не са сигнал за тревога.

Полезни видео

Причините за проблеми с косата при деца.

В началото седина и как да се справим с него.

Related Post

Възможно ли е да пускам на сива коса на главата си... Появата на седины в древността олицетворялось с мъдрост и жизнен опит. Времената се промениха, и притежателите на "сребро" в косите си, се опитват по-...
Как една жена да се отърве от седины в домашни усл... Сива коса – това е проблем, причинени от преждевременна загуба на коса цветовия пигмент. Стремеж към бързо да се отървем от седины е естествено желан...
Как да нарисува седину на светли косата... В живота на всяка жена рано или късно идва момент, когато в едно далеч не е красива сутрин тя открива у себе си, на главата си за първи прошарена кос...